بایگانی برای شهریور, ۱۳۹۳

آن‌ها ۳۳ دندان دارند! سرنوشت دندان اضافه چیست؟

بدون نظر

می‌دانید چرا کوسه‌ها دندان‌هایشان در چند ردیف رویش می‌کند ‌اما دندان‌های انسان در یک ردیف بیرون می‌آید؟ گروهی از ژنتیک‌دان‌ها می‌گویند دلیل این امر را یافته‌اند و کشف آن‌ها می‌تواند به بزرگسالان کمک کند هنگامی که دندان‌هایشان افتاد، دندان‌های جدید دربیاورند.

دانشمندان دانشگاه روچس‌تر آمریکا گزارش کردند که به نظر می‌رسد یک ژن منفرد مسوول این نحوه رویش دندان‌هاست و از تشکیل ردیف‌های اضافی دندان‌ها در برخی از گونه‌های جانوری جلوگیری می‌کند. هنگامی که دانشمندان موش‌هایی را پرورش دادند که فاقد این ژن بودند، این جوندگان در مجاورت اولین دندان‌های آسیایشان دندان‌های اضافی رویید، دندان‌های پشتیبانی مانند دندان‌های کوسه‌ها و سایر جانوران غیرپستاندار.

(بیشتر…)


چگونگی یک خمیردندان با کیفیت

بدون نظر

از جمله خواص یک خمیردندان خوب می توان خاصیت پاک کننده و بوی خوش و ضدحساسیت وضدجرم بودن آن را برای کودک ملاک دانست ،برای سنین زیر ۲ سال باید یک لایه نازک خمیر دندان بر سطح الیاف مسواک قرارداد و در سنین بالاتر از ۲ سال به اندازه یک نخود از خمیر دندان استفاده کرد.

اکبر فاضل، درباره نقش خمیر دندان در سلامت دندان‌ها و نوع خوب آن گفت: برخی تحت‌تأثیر تبلیغات دوست دارند خمیردندان‌های خارجی مصرف کنند تا بدین نحو دندان‌های خود را در صحت و سلامت کامل نگاه دارند در حالی که خمیر دندان‌ها فرمول پیچیده‌ای ندارند و دارای مواد کف کننده، خوشبوکننده، ساینده و یک ماده ضد عفونی کننده هستند.

 

(بیشتر…)


بهبود کیفیت سیمان استخوانی برای ترمیم دندان در کشور

بدون نظر

محققان دانشگاه شیراز با همکاری پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در طرحی تحقیقاتی موفق به ساخت نانوپودر سیمانی مورد استفاده در ترمیم استخوان و بویژه ترمیم دندان شدند. جعفر اورنگی، کارشناس ارشد مهندسی مواد از دانشگاه شیراز و محقق طرح در این باره اظهار کرد: سیمان کلسیم سیلیکاتی WMTA یکی از با کیفیت‌ترین مواد مورد استفاده جهت پر کردن انتهای ریشه دندان است. هدف این طرح ارتقای کیفیت این سیمان و همچنین بررسی توان تولید آن در داخل کشور و خودکفایی در این صنعت بوده است.

اورنگی افزود: یکی از عمده ترین عیوب وارد به سیمان کلسیم سیلیکاتی، زمان گیرش زیاد آن است. علی‌رغم تلاش‌ها و تحقیقات بسیار، تا کنون این زمان کاهش پیدا نکرده و یا در صورت بهبود، خواص فیزیکی یا زیست سازگاری این سیمان تحت تأثیر قرار گرفته است. در این طرح یکی از اجزای تشکیل دهنده‌ی این سیمان که نقش اساسی و غیر قابل انکاری در گیرش اولیه‌ی سیمان ایفا می‌کند به عنوان متغیر انتخاب شد تا تأثیر مواد افزوده شده به کمترین مقدار خود برسد.

(بیشتر…)


چرا دندان ترک می‌خورد؟

بدون نظر

علل متفاوتی برای ترک خوردن دندان وجود دارد:
جویدن اشیا یا مواد خوراکی سختی مثل آجیل، یخ یا آب‌ ‌نبات.
ـ تصادف و ضربات وارد شده به صورت.
ـ پخش شدن و توزیع نامناسب فشار جویدن روی دندان‌ها به علت اختلالات فک و صورت.
ـ فشار و ضربه به دندان‌ها .
ـ مواجهه مینای دندان با حرارت بیش از حد بالا یا پایین ( خوردن غذاهای داغ یا نوشیدن‌ ‌‌آب‌یخ.)
ـ شکننده شدن دندان‌ها به‌دنبال انجام برخی اقدامات دندانپزشکی مثل روت‌کانال.

(بیشتر…)


دوازدهمین کنگره بین المللی انجمن ارتودنتیست های ایران

بدون نظر

این همایش با هدف ارتقاء سطح علمی همکاران دندانپزشک و متخصصین ارتودنسی و کلیه رشته های وابسته و در ادامه تجربیات موفق ۱۱ دوره گذشته در تاریخ ۹ الی ۱۱ مهر ماه ۱۳۹۳ در تهران برگزار می گردد.

http://congress.iao.ir/website/43


ارتودنسی – دستگاه متحرک و ثابت ارتودنسی در درمان کمبود رشد فک بالا، دکتر عبدالرضا جمیلیان

بدون نظر

سخنرانی دکتر جمیلیان در دوازدهمین کنگره بین المللی انجمن ارتودنتیست های ایران – ۱۱ مهرماه ۹۳
ارتودنسی متحرک(Removable orthodontics)

منظور از ارتودنسی با دستگاه متحرک این است که بیمار می تواند دستگاه ارتودنسی را از دهان خارج کند. ارتودنسی متحرک شامل دو دسته کلی می شود یک گروه عبارتند از پلاک های متحرک ساده برای حرکات جزئی دندانی و گروه دیگر شامل پلاک متحرکی که برای رفع ناهنجاریهای فکی مانند عقب بودن فک پایین یا بالا به کار می رود. از دستگاههای متحرک برای مرتب کردن دندانها در شرایطی استفاده می شود که یا بی نظمی دندانها کم است و در ضمن سن بیمار برای انجام درمان ارتودنسی ثابت کم می باشد . به عبارت دیگر دندانهای شیری با دندانهای دائمی جایگزین نشده اند . از سوی دیگر دستگاههای متحرک برای جابجایی فکین نیز به کار برده می شود این دستگاهها برای جلو آوردن فک پایین و یا جلو آوردن فک بالا براساس نیاز بیمار به کار برده می شوند . پلاک متحرک می تواند به صورت مستقل و یا به همراه ارتودنسی ثابت به کار برده شود . بعد از هر وعده غذایی پلاک متحرک ارتودنسی می بایست با کمک مسواک و خمیردندان برساژ شوند و سپس زیر جریان آب شسته شوند . لازم به ذکر است که در روزهای اول در هنگام استفاده از پلاک متحرک مشکلاتی در تکلم ، ترشح زیاد آب دهان و غیره برای بیمار ایجاد می شود که معمولاً بعد از چند روز برطرف می شود . بعضی از پلاک های متحرک دارای پیچ می باشد . با هر بار باز کردن پیچ تنها ۲۵/۰ میلیمتر پلاک باز می شود که باعث افزایش عرضی فک می شود . در اثر باز کردن پیچ ممکن است فاصله ای بین دندانها ( به خصوص دندانهای جلو ) ایجاد شود که نگران کننده نیست و نشانه پاسخ به درمان است . با باز کردن پیچ ممکن است مقداری درد احساس شود که برای کاهش درد بیمار می تواند از یک مسکن مانند استامینوفن استفاده نماید. در صورتی که پلاک پیچ داشته باشد ، ممکن است در مورد روند سفت کردن پیچ دستگاه و زمان استفاده از آن براساس پیشرفت درمان ، تغییراتی داده شود که متخصص ارتودنسی این موارد را به بیمار در حین ویزیتهای درمانی گوشزد می نماید . اگر بیمار چند روز از پلاک استفاده نکند ممکن است پلاک در دهان جای نگیرد که به علت عدم تطابق پلاک با دهان است . این امر به خصوص در پلاک های پیچ دار مشاهده می شود . در هنگامی که بیمار چند روز از پلاک پیچ دار استفاده نمی کند ، به دلیل برگشت نتایج درمانی پلاک در دهان نخواهد نشست و نیاز است که دوباره قالب گیری شود و به بیمار پلاک دیگری داده شود . در پلاک های پیچ دار باید طبق دستور داده شده در زمان مشخص با آچار داده شده ، پیچ آن را سفت کرد . بدین صورت که آچار را در سوراخی که در راستای انتهایی پیکان نمایش داده شده قرار داده و به سمت نوک پیکان تا انتها یک دور پیچانده شود . هرگز پیچ را بیش از مقدار گفته شده حرکت ندهید و در صورتی که سفت کردن پیچ را در زمان مقرر فراموش کرده اید ، در اولین فرصت این عمل را انجام دهید و فواصل سفت کردن را مطابق زمان جدید تنظیم نمایید سفت کردن پیچ باعث جدا شدن دو نیمه پلاک و بزرگ شدن آن می شود که در نتیجه فک بیمار هم بزرگ می شود. پلاک متحرک در بین جلسات مقداری لق می شود که در هر جلسه معاینه باید توسط متخصص ارتودنسی محکم تر شود و شرایط پیشرفت بیمار ارزیابی گردد و براساس نیاز بیمار و روند پیشرفت درمان ، وضعیت پلاک چک شود . همچنین ممکن است بیمار به پلاک های دیگری هم نیاز داشته باشد . معمولاً بیمار تا زمان رویش دندانهای دائمی و تثبیت مناسب وضعیت فکین از دستگاههای متحرک استفاده می کند .

(بیشتر…)


لب شکری یا شکاف لب و کام چیست؟ دکتر عبدالرضا جمیلیان

بدون نظر

یکی از نقایص مادرزادی شایع شکاف لب و کام است . هنگامی این شکاف ها روی می دهند که بافت کافی برای ایجاد لب و کام وجود ندارد . پارگی یا بسته نشدن کامل لب را ، لب شکری و شکاف سقف دهان را شکاف کام می گویند . هر دوی این موارد از نواقص مادرزادی بوده و با درمانهای ارتودنسی و جراحی قابل درمان هستند . علاوه بر اینکه شکاف لب و کام بر روی زیبایی فرد تاثیر دارد ، ممکن است اثرات روحی روانی مخربی بر روی بیمار داشته باشد اما با درمان به موقع می توان از تمام این عوارض ، پیشگیری کرد . به طور کلی لب ها در هفته ششم حاملگی به صورت یک قطعه کامل در می آید و کام در آخر سه ماهگی اول به صورت یک قطعه کامل ایجاد می شود . هرگونه اختلالی در ایجاد لب و کام در دوران جنینی منجر به شکاف لب و کام می گردد . این بیماری در تمام کشورهای دنیا شیوع دارد و از شایع ترین ناهنجاریهای مادرزادی سر و صورت است به طوریکه از هر ۷۰۰ تولد زنده در کل دنیا یک نفر به شکاف لب و کام مبتلا است .

(بیشتر…)


معیارهای یک درمان موفق در دندانپزشکی – دکتر محمد تقی عبادیان

بدون نظر

بسیاری از اوقات برای ما پیش آمده است پس از مراجعه به دندانپزشکی و انجام یک درمان از خود بپرسیم که آیا درمان انجام شده خوب بوده است یا خیر . اصولا” معیارهای یک درمان موفق چیست که بتوانیم به کمک آن در مورد کار پزشک معالجمان قضاوت صحیحی داشته باشیم. در اکثر کتابهای معتبر دندانپزشکی سه اصل کلی بعنوان معیارهای موفق بودن یک درمان عنوان گردیده اند که بیشتر اندیشمندان این حوزه در آن اتفاق نظر دارند. این سه عامل عبارتند از۱ – فانکشن function (امکان جویدن مناسب غذا توسط دندانها و همچنین ادای صحیح کلمات ) ۲- زیبایی و٣- حفظ انسج باقی مانده.

(بیشتر…)


رهنمودهایی برای مسواک زدن

بدون نظر

۱- در دست گرفتن مسواک: مسواک را باید به طور ملایم و راحت در دست گرفت. فشار خیلی زیاد باعث خم شدن الیاف و دور شدن آنها از ناحیه‌ای که مسواک زدن مورد احتیاج است, می‌شود.
۲- ترتیب مسواک زدن: مسواک زدن بهتر است از سطح مجاور گونه عقب‌ترین دندان موجود در قوس دندانی شروع شده و تا آخرین دندان سمت دیگر قوس ادامه یابد, سپس از سطح مقابل (سطح مجاور زبان ـ سطح مجاور کام) همان قوس برمی‌گردد. همین عمل در قوس مقابل تکرار می‌شود. در پایان, سطح جونده مسواک زده می‌شود. در صورت داشتن این الگو مسواک زدن هیچ ناحیه‌ای از دهان فراموش نخواهد شد. هر بار که مسواک روی دندانها قرار می‌گیرد, باید ناحیه قبلی را که مسواک زده شده است,‌ هم‌پوشانی کند
۳- مدت زمان مسواک زدن: بسته به روش و سرعت مورد استفاده بین ۴-۱۰ دقیقه متغیر می‌باشد.
۴- تعداد دفعات مسواک زدن: حداقل دو بار مسواک زدن در روز که همراه با تمیز کردن نواحی بین دندانی می‌باشد,‌ پیشنهاد شده است.
۵- روشهای مسواک زدن: بهترین روش مسواک زدن روشی می‌باشد که بهتر پلاک میکروبی را از روی دندانها بردارد. اما روشهای زیر در دو گروه کودکان و بزرگسالان توصیه می‌گردد.

 

(بیشتر…)