بایگانی برای فروردین, ۱۳۹۲

روز دندانپزشک مبارک!

بدون نظر

براساس مصوبه هیئت وزیران در سال ۱۳۶۲ روز ۲۳ فروردین روز دندانپزشک وهفته آخر فروردین ماه هفته دندانپزشکی نامگذاری شد. ما نیز به بهانه روز دندان پزشک به بررسی این حرفه و تاریخچه آن در ایران می پردازیم .

از عمر دندانپزشکی در ایران بیش از ۷۰ سال نمی گذرد.

در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی یعنی حدود ۸۷ سال پیش فقط سه نفر دندانپزشک در شهر تهران وجود داشت. یکی از برجسته‌ترین آنها، دکتر دندانپزشک اهل کشور لهستان بود که دندانپزشک مخصوص رضاخان به شمار می‌رفت و تبحر فوق‌العاده‌ای در طراحی و ساخت پروتزهای دندانی داشت. دو دندانپزشک دیگر تهران قدیم نیز اهل کشور سوئیس و ترکیه بودند.
پس از تاسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۶، دندانپزشکان به‌صورت مجزا در آن تحصیل نمی‌کردند بلکه درمان بیماری‌های دهان و دندان به‌عنوان واحدی جداگانه به پزشکان تدریس می‌شد.
۲۳ فروردین؛ روز دندانپزشک
تا چندی پیش از این، هنگامی که صفحات تقویم رومیزی خود را ورق می‌زدید و به روز ۲۳ فروردین می‌رسیدید، مشاهده می‌کردید که در گوشه‌ای از صفحه نوشته شده است: ” روز بهداشت‌کار دهان و دندان ” . ولی اکنون چند سالی است که این روز به نام روز دندانپزشک نام‌گذاری شده است.

هرچند به‌نظر می‌رسد بهتر بود روز جداگانه به این نام اختصاص می‌یافت تا بیشتر نشانگر نقش این گروه از پزشکان در ارتقای سطح بهداشت دهان و دندان افراد جامعه و درمان بیماری‌های دهان و دندان باشد.
دندانپزشکی، حرفه‌ای بسیار قدیمی است و شاید پیدایش آن به زمانی بازگردد که انسان‌ها به فکر سلامت و بهداشت و زیباتر کردن دندان‌هایشان افتادند.

اولین مسواک‌ها را اهالی خاورمیانه استفاده می‌کردند و آن را با همین نام یعنی «Misswak» می‌خواندند. مسواک آنها شامل شاخه کوچکی از درخت «سالوادوراپرسیکا» بود که آن را روی آب به مدت یک روز غوطه‌ور می‌کردند تا الیاف آن از هم جدا شوند. چوب این درخت اثرات مثبتی نیز روی لثه‌ها داشت.
جالب است بدانید نخستین صندلی‌های دندانپزشکی که در جهات گوناگون حرکت می‌کنند، در موزه «دانشکده کپنهاک» به نمایش گذاشته شده است، در صورتی که به هلند سفر کردید حتما از این موزه دیدن کنید ولی اغلب دندانپزشکان تا سال ۱۹۵۰ یعنی حدود ۵۰ سال پیش ترجیح می‌دادند ایستاده کار کنند، برخلاف دندانپزشکان امروزی که اغلب در حالت نشسته روی دندان‌های شما کار می‌کنند.


روشهای ضدعفونی کردن مسواک

بدون نظر

روشهای ضدعفونی کردن مسواک
(دکتر سوگل رازی جراح و دندانپزشک – مجله گنجینه)
متخصصان بهداشت و دندان می گویند: چرا با وجودی که بهداشت دهان و دندانهایتان را به خوبی رعایت می کنید ولی باز هم با مشکلاتی چون خونریزی لثه دردناک و حساس بودن دندانها و یا بوی بد دهان مواجه هستید؟ پاسخ این سئوال و مشکلاتی از این دست به احتمال زیاد در قفسه هایی است که مسواک خود را در آنجا نگهداری میکنید.

میکروبها و باکتریها میتوانند به راحتی از مسواک به دهان راه پیدا کنند. عدم نگهداری صحیح مسواک میتواند این وسیله ضروری را به سوپرمارکتی از بیماریها تبدیل کند. برای مصون ماندن در برابر بیماریها باید مسواک خود را در شرایط تمیز و شسته قرار دهید. چند دستورالعمل ساده که در زیر به آنها اشاره شده برای تمیز نگه داشتن مسواک خود بکار ببندید:
• پس از مسواک زدن هزگر مسواک خود را در وضعیت افقی قرار ندهید بلکه آن را به حالت ایستاده بگذارید تا آب به راحتی از روی آن عبور کند. بعلاوه در حالت ایستاده رطوبت برسهای مسواک نیز به راحتی تبخیر میشود.
• پس از هر بار مسواک زدن حداقل یک یا دو دقیقه مسواکتان را زیر شیر آب نگه داشته و آبکشی کنید. سپس آن را با محلول دهان شویه قوی بشویید. اما مطمئن شوید که پس از خارج کردن مسواک از محلول دهان شویه آن را به خوبی آبکشی کرده باشید تا چیزی از محلول روی آن نماند.
• مسواک خود را هفته ای یک نوبت در آب جوش قرار دهید. هرچند این کار به تدریج موجب نرم شدن برس مسواک می شود اما روشی بسیار موثر برای کشتن میکروبها است. برای جلوگیری از آسیب دیدن مسواک فقط هفته ای یکبار از این روش استفاده کنید.
• مسواک خود را برای چند دقیقه در کاسه ای پر از سرکه قرار دهید و سپس با آب داغ آبکشی کنید. مراقب باشید دستهای خود را نسوزانید.


وقتی دندان می شکند چکار کنیم؟

بدون نظر

وقتی در حال گاز زدن میوه یا آجیل هستید، ناگهان احساس درد تیزی به شما دست می دهد که خیلی سریع هم از بین می رود و خوب می شود و شاید به همین دلیل آن را فراموش کنید. بعد از این ماجرا مدتی از خوردن برخی غذاها اجتناب می کنید یا اینکه غذا را فقط با دندان های یک طرف دهانتان می جوید. آیا چنین ماجرایی برای شما اتفاق نیفتاده است؟ این داستان برای شما آشنا نیست؟ اگر چنین تجربه ای داشته اید، احتمالا یکی از دندان های شما ترک خورده یا شکسته است…

چرا دندان ترک می خورد و می شکند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که علل متفاوتی برای ترک خوردن دندان وجود دارد:
▪ جویدن اشیا یا مواد خوراکی سختی مثل آجیل، یخ یا آب نبات.
▪ تصادف و ضربات وارد شده به صورت.
▪ پخش شدن و توزیع نامناسب فشار جویدن روی دندان ها به علت اختلالات فک و صورت.
▪ فشار و ضربه به دندان ها.
▪ مواجهه مینای دندان با حرارت بیش از حد بالا یا پایین ( خوردن غذاهای داغ یا نوشیدن آب یخ).
▪ شکننده شدن دندان ها به دنبال انجام برخی اقدامات دندانپزشکی مثل روت کانال.
● درمان
نحوه درمان بسته به محل و اندازه ترک بسیار متفاوت است و می تواند از ترمیم های بسیار ساده تا روت کانال متغیر باشد. دندانی که به شدت ترک خورده، حتی گاهی باید کشیده شود. این موضوع را که برای درمان شما کدام روش مناسب تر است، دندانپزشک شما بهتر از هر کس دیگری تعیین می کند. پس این کار را به وی محول کنید. به هر حال ترک های بسیار ریز و ظریف شایع بوده، به کرات در دندان ها مشاهده می شوند. چنین ترک هایی معمولا هیچ علامت و مشکلی برای شما ایجاد نخواهند کرد؛ اما اگرچه گاهی دندانپزشک ترجیح می دهد درمان خاصی برای آنها در نظر نگیرد، پیگیری وضعیت این دندان ها بسیار مهم است و حتما باید در فواصل منظم به دندانپزشک مراجعه کرد و وضعیت آنها را مورد بررسی و پیگیری قرار داد.
این پیگیری و کنترل منظم موجب می شود که دندانپزشک در صورت بروز هرگونه مشکلی در دندان مزبور، آن را به سرعت و در مراحل اولیه تشخیص دهد و با مناسب ترین درمان ممکن، از پیشرفت آن جلوگیری کند. هر گاه درد در یکی از دندان هایتان حس شد، سعی کنید با آن سمت دهان چیزی نجوید و در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.گاهی می توان قطعه شکسته را با مواد ترمیمی به دندان وصل کرد ولی در موارد پیشرفته تر نیاز به عصب کشی و روکش کردن دندان است.